Wespennest Leeuwarden – deel III – Ab A. Jansen

8,99

Albert Anne Jansen werd op 9 februari 1929 in de stad Groningen geboren. Hij bezocht de Handels-HBS aldaar en is al vele jaren in de export werkzaam.

Zijn grote belangstelling voor historische onderwerpen en de luchtvaart stamt al uit zijn jeugdjaren; de spectaculaire gebeurtenissen op het gebied van de luchtoorlog boven Nederland in 1940-’45 hebben een diepe indruk op hem gemaakt en deze belangstelling nog vergroot.

Tijdens de oorlog al verzamelde hij vliegtuiggegevens. In 1965 besloot hij enkele van deze gebeurtenissen te boekstaven, maar de in het begin moeizaam ontstane documentatie groeide als de spreekwoordelijke sneeuwbal. Daardoor ontstond omstreeks 1970 het plan de luchtoorlog boven Noord-Nederland in al zijn facetten vast te leggen en er een boek over te schrijven. Het eerste resultaat van deze monnikenarbeid is zijn in de zomer van 1975 verschenen boek “Gevleugeld Verleden”, over de lotgevallen van de RAF-vliegers, die hun laatste vlucht in Noord-Nederland beëindigden.

Het onderzoek naar de geschiedenis van de “Luftwaffe”-basis Leeuwarden (over de Duitse nachtjagers) bleek jaren van nasporingen en arbeid te vergen. De documentatie over dit onderwerp verzamelde hij met behulp van de nog levende personen, die bij deze basis betrokken zijn geweest.

Het boek is in 3 delen uitgegeven. Deel I behandelt de periode mei 1940 – september 1942, deel II de periode oktober 1942 – november 1943, deel III de periode november 1943 tot maart 1944.

Behalve amateur-luchtoorloghistoricus is Ab Jansen ook amateur-kunstschilder. In deze hoedanigheid maakte hij een aantal olieverfschilderijen van spectaculaire luchtacties. Enkele hiervan zijn in “Wespennest Leeuwarden” gereproduceerd.

De eerste druk van de gebonden edities van deel 1, 2 en 3 was vrij spoedig uitverkocht en gezien de voortdurende vraag naar “Wespennest Leeuwarden” werd besloten deze voordelige paperbackuitgave te laten verschijnen.

Uitverkocht

Artikelnummer: 9060451422 Categorieën: , ,